İklim Kanunu Yayımlandı
İklim Kanunu maddeleri, Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan kanun teklifi yasalaştı. İklim değişikliği kaynaklı yaşanan krizlerin önüne geçilmesini amaçlayan yeni kanunla birlikte enerji, sanayi, ulaştırma gibi sektörler için önemli adımlar atıldı. İklim Kanunu altyapı, tarım, hayvancılık, yeşil alanları, su kaynakları ve diğer birçok alanı yakından ilgilendiriyor. İklim Kanunu çevreye zaman zaman zarar veren birçok sektörü çevre dostu yapıya kavuşturmayı hedefliyor.
İklim Kanunu Detayları
Peki İklim Kanunu nedir, maddeleri neler? İşte, yeni yasalaşan İklim Kanunu’nun detayları… Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak, şehirler ve sektörleri iklim krizine karşı dayanıklı hale getirmek için gerekli adımlar atıldı.
Su ve Gıda Güvenliği İçin Yapılacaklar
Yeni kanunla birlikte su ve gıda güvenliğinin artırılması için gereken tedbirler yasal düzenlemeye yoluyla hayata geçirilecek. İklim Kanunu ile beraber her ilde vali başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak.
Temiz Teknoloji ve Sektörler
Su yönetimi, arazi tahribatı, temiz teknolojinin kullanılması için önemli kararlar kanunla birlikte daha kolay uygulanacak.
Yerel Düzeyde Atılan Adımlar
Her ilde vali başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile yerel yönetimlerin temsilcilerinden oluşan İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Her ilin kendi şartları düşünülerek o ile özel eylem planları ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla hazırlanacak. İlgili kurumlar en geç 31 Aralık 2027 tarihine kadar kendi eylem ve strateji planlarını iklim değişikliği politikalarıyla uyumlu şekilde hazırlayacaklar.
İklim Kanunu ve Sektörler
Kanun, şehirleri, altyapıyı, tarımı, hayvancılığı, yeşil alanları, su kaynaklarını koruyacak. Enerji, sanayi, ulaştırma gibi sektörleri teknolojik ve çevre dostu yapıya kavuşturacak bir yaklaşımla hazırlandı. Kanun ile çevrenin, ekonominin, toplumun ve halk sağlığının iklim bazlı olumsuz sonuçlara dirençli hale getirilmesi sağlanacak.
İklim Kaynaklı Afetlere Karşı Tedbirler
İklim değişikliğine bağlı afetlerin neden olduğu kayıp ve zararların azaltılması amacıyla risk değerlendirme, izleme, bilgilendirme ve erken uyarı sistemleri, bütünleşik afet yönetimi esas alınarak geliştirilecek.
Su Yönetimi ve Arazi Tahribatı
Orman, tarım, mera ve sulak alanlarda iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için ilgili kurumlarca hazırlanan strateji ve eylem planları doğrultusunda su kaynaklarının etkin yönetimi sağlanacak. Denizel ve karasal korunan alanların niteliği ve oranı yükseltilecek. Kuraklık, erozyon ve arazi tahribatının önlenmesi için ulusal düzeyde rehabilitasyon çalışmaları plan ve program çerçevesinde daha etkin bir şekilde yürütülecek.
Temiz Teknolojinin Kullanımı ve Yaygınlaştırılması
Kanun, hidrojen teknolojisi gibi yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması için kamu, özel sektör ve kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesini teşvik edecek.
İklim Değişikliği ve Yeşil Dönüşüm Farkındalığı
Kamuoyu farkındalığının artırılması ve toplumun iklim değişikliğinin etkileri konusunda duyarlı hale getirilmesi için eğitim ve bilinçlendirme programları düzenlenecek. Tüm eğitim düzeylerinde müfredat ve öğretim programlarının güncellenmesi ve yeşil iş gücünün yetiştirilmesi için gerekli çalışmalar ilgili bakanlıklarla koordineli olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunca yapılacak.
Türkiye Yeşil Taksonomisi ve Emisyon Ticaret Sistemi
Türkiye Yeşil Taksonomisi, yatırımın gerçekten çevreci ve iklim değişikliğini olumsuz etkilemeyen yatırım olup olmadığını belirleyerek, ulusal yatırım imkanlarını artıracak ve ülkemize uluslararası finans akışlarını hızlandıracak. Ülkemizde ilk defa uygulanacak olan emisyon ticaret sistemi sayesinde iklim değişikliğiyle mücadelede yıllar içinde sera gazı emisyonları maliyeti etkin bir şekilde azaltılacak.
İklim Kanunu ve Toplum
İklim Kanunu'nun temel amacı, çevreci ve sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atarak iklim değişikliği kaynaklı krizlerin ve zararların olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen yasal bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyle, çevrenin korunması, ekonominin dengeli büyümesi ve toplumun refahı göz önünde bulundurularak önemli adımlar atılacaktır.